arrow_drop_up arrow_drop_down
Leef jij ook op de automatische piloot?
20 mei 2016 

Leef jij ook op de automatische piloot?

Afgelopen week bezocht een ik een lezing van Dr. Joe Dispenza over gedachten en het doorbreken van patronen. Deze Amerikaanse wetenschapper heeft middels onderzoek wetenschappelijk aangetoond wat velen niet voor mogelijk hielden, de enorme kracht van gedachten op je leven. Dat je instaat bent om, door middel van je gedachten, je leven in positieve zin te veranderen, het leven te creëren dat jij wilt en zelfs jezelf te genezen van ziekten. Nu realiseer ik me terwijl ik dit opschrijf dat ik het redelijk kort door de bocht verwoord, er komt zeker meer bij kijken, zowel volgens Dispenza en ook volgens mij. Maar ik heb ademloos zitten luisteren en ben onder de indruk van wat ik hoor.

Doorbreken van patronen is lastig

Hij heeft veel verteld en ik zal vast meer over zijn ideeën gaan schrijven, maar een ding wil ik er graag uithalen voor dit artikel. En dat komt omdat er zoveel herkenning inzit. Ik dacht dat ik heel bewust bezig was met mijn doelen, tot dat hij vertelde over onze patronen en gewoonten. Hij vertelde dat tegen de tijd dat we 35 zijn, 90 tot 95% van ons bestaan bestaat uit gewoonten. We staan op volgens een bepaald ritueel, gaan naar de wc, poetsen onze tanden, douchen, kleden ons aan, maken ontbijt, rijden naar het werk, gaan aan de slag, komen thuis, maken, eten, douchen en gaan naar bed om de volgende dag exact hetzelfde op exact dezelfde manier te doen. Je hoeft er eigenlijk niet over na te denken, het zit al volledig geprogrammeerd in je lichaam. Doorbreken van dit soort patronen, succes!

Doordat het zoveel gewoonten zijn, ben je dus ook niet bewust bezig met je gedachten over wat jij bereiken die dag of in je leven. Dispenza vertelde dat het zo belangrijk is om, als je iets wilt bereiken, je intentie uit te zetten voor wat je wilt. Als je in de ochtend wakker wordt niet direct in de gewoonte te gaan zitten, maar je intentie uit te zetten. Want de kracht van je gedachten en intentie beïnvloeden wel degelijk en helpen dus bij het doorbreken van patronen.

Ik ben daarover na gaan denken. Wat zijn mijn gewoonten eigenlijk? In de ochtend word ik wakker en als eerste…..pak ik mijn telefoon! Ik scan de verschillende nieuwsapps, whatsapp, facebook en dan komt het eerste kind binnenlopen. Even knuffelen en dan ga ik door in mijn automatisme: naar het toilet, tandenpoetsen, douchen, aankleden, kinderen opfrissen aankleden, ontbijten, kinderen wegbrengen, naar kantoor, etc. Geen bewust moment in de ochtend, geen intentie voor de dag of mijn leven of ook maar even bewust zijn van hoe ik wakker ben geworden of heb geslapen.

Intentie uitzetten

Het muntje viel gelijk, op deze manier geef ik geen richting aan wat ik wil, maar leef ik op de automatische piloot. Wil je een verandering of iets bereiken, zal je richting moeten geven. Als je linksaf wilt als je in auto zit geef je immers ook richting.  Dus sinds het seminar, word ik wakker en gaan mijn gedachte bewust naar wat ik wil voor de dag. Wat staat er op stapel, hoe wil ik dat het verloopt, wat wil ik bereiken voor vandaag of überhaupt, met welke positieve energie (vertrouwen, overtuiging, inspiratie, etc). Dat is toch wel even anders wakker worden! Echt even bewust mijn gedachten richten op wat voor belangrijk is, een moment voor mijzelf. En het blijft een treffend gezegde: Wat je aandacht geeft groeit. (Overigens mag ik daarna van mezelf uiteraard uitgebreid door mijn telefoon :-)) De kunst is om je intentie, deze mooie ochtend gedachten, vast te houden gedurende de dag. De eerste stap in het creëren door middel van het bewust bezig zijn met je gedachten.

Vond je deze blog interessant? Ik deel regelmatig mijn kennis, ervaringen en adviezen uit mijn coachpraktijk, events en programma’s op Instagram. Volg mij daar @SABRINAJVINK en blijf op de hoogte!

Over de schrijver
Mijn naam is Sabrina Vink en na een carriere binnen het bankwezen werk ik inmiddels al ruim 10 jaar als coach, trainer en programma ontwikkelaar op het gebied van Carriere & (Persoonlijk) Leiderschap.
Ina Schut
Door

Ina Schut

op 25 May 2016

Mooi artikel Sabrina! Inderdaad een eyeopener he? Die onbewuste patronen. Ben al even bezig met bewust intenties zetten en het werkt als een speer!

Sabrina
Door

Sabrina

op 31 May 2016

Hi Ina, dank voor je reactie! Klopt helemaal wat je zegt. En je zegt het goed, bewust intenties zetten.

Lorain
Door

Lorain

op 8 June 2016

Hai Sabrina, goed geschreven! Ben al bezig elke dag bewust in me op te nemen, maar heb zeker nog een aantal tips gelezen! Thanks :-)

Sabrina
Door

Sabrina

op 13 June 2016

Hi Lorain, Dank! Goed dat je hier al mee bezig bent en dat het artikel iets heeft bij kunnen dragen!

Reactie plaatsen

Wij maken gebruik van cookies