Page content

Spiegeltje, spiegeltje….

article content

Spiegeltje, spiegeltje….

Ik moest er even voor terug kijken. Mijn laatste blog was op 11 september van dit jaar. Oke, 3 maanden is echt lang. Volgens de expert op het gebied van bloggen is 3 maanden echt een grote ‘no-no’ om niks van je te laten horen. Dus vergeef me.

Maar ik kon het ook even niet. Dit laatste kwartaal is een van reflectie geweest. Nadenken over waar ik sta, wat ik wil, welke keuzes ik wil en moet maken. Het afgelopen jaar was een turbulent jaar voor mij. Vaak hoog in de energie, soms moedeloos en zoekend. Ik heb veel uitdagingen gehad met nieuwe concepten en bijbehorende techniek. Tegelijkertijd zijn er (nieuwe) mensen op mijn pad gekomen die inspiratie, ideeën en creativiteit met zich meebrachten.

Inmiddels weet ik waar ik sta, heb ik de keuzes gemaakt en kijk ik vol verwachting naar het nieuwe jaar. Er staan spannende dingen op stapel, mijn boek dat uitkomt, nieuwe online trainingen, nieuwe samenwerkingen en iets heel gaaf met een groep vrouwen. Ik heb er zin in!

Maar om keuzes te maken is reflectie nodig. Dit kun je heel mooi doen door op de volgende 3 manieren naar het afgelopen jaar of misschien wel je leven te kijken.

  1. Wat laat ik achter me? Dit is echt een keuze. Niet meer niet minder. Het is een weloverwogen keuze om sommige aspecten niet meer toe te laten. Niet meer te accepteren of op te voeren als excuus waarom dingen zijn gelopen zoals ze zijn gelopen. Wat wil je vanaf nu niet meer toelaten in je leven? Drama, twijfel, onzekerheid, een relatie? Wat het ook mag zijn, neem afscheid, het dient jouw doel niet (meer) dus mag het losgelaten worden.
  1. Ik vergeef mezelf voor… We zijn soms zo streng voor onszelf, de keuzes die we maken of waar we staan. Deze herken ik als perfectionist heel erg. Had ik dat niet anders moeten doen, als ik nou zo gehandeld had was het wel goed gekomen, ik ben ook altijd zo naïef, etc. Herkenbaar?? We kunnen zo kritisch op onszelf zijn dat het je letterlijk kan verlammen. Zelfreflectie hoort erbij maar wel tot op zekere hoogte. Hoe kritisch ben jij op jezelf en vooral waarop? In plaats van te benoemen wat je in die situaties allemaal anders had moeten doen of hoe je anders had kunnen zijn, kijk naar de situatie met een glimlach. Kijk naar jezelf als ieder ander die misschien nog wat te leren heeft maar bovenal mens is. Vergeef jezelf voor deze specifieke situaties, oordeel niet en ga door.
  1. Wat neem ik me? Wat neem je mee uit 2016 of je leven tot nu toe. Welke mooie, leuke positieve aspecten neem je mee? Welke vrienden, relaties, samenwerkingen neem je mee? Wat heb je meegemaakt wat je het komende jaar nog veel vaker wilt ervaren? Welke persoonlijke groei wil je doorzetten en verder vormgeven? Maak er voor jezelf een mooie inspirerende opsomming van!

Dus, pak je mooiste briefpapier of zet je laptop aan en breng je reflectie naar papier voor een mooie nieuw begin van 2017!

Dit is natuurlijk een manier van reflecteren. Als je een andere manier van reflecteren hebt, ben ik daar heel benieuwd naar. Laat je mij in onderstaand reactieveld weten op welke wijze jij terugkijkt?

Comment Section

0 reacties op “Spiegeltje, spiegeltje….

Plaats een reactie


*