Page content

Het is een proces….

article content

Het is een proces….

Ja, de woorden ‘het is een proces’ vormen samen een standaardzin die ik vaak gebruik. Eigenlijk is het een nietszeggende zin, tegelijkertijd is dit een zin die een grootse waarheid bevat.

Ik heb de zin ‘het is een proces’ zo vaak tegen mezelf gezegd. Want ik heb in behoorlijk wat ‘procesjes’ gezeten en bevind me momenteel in meerdere processen. Zoals iedereen die op aarde rondloopt. Ik heb bijvoorbeeld 11 jaar bij een grote Nederlandse bank gewerkt en na 7 jaar wist ik eigenlijk dat het einde inzicht was. Echter was het vertrekken bij de bank een proces op zich. Ik wist het en ik voelde het, het is klaar. Het heeft echter nog 4 (!) jaar geduurd voordat ik de deur achter me sloot.In de 4 jaar heb ik meerdere nieuwe functies binnen de bank geaccepteerd, opleidingen gedaan en ook echt plezier in mijn werk gehad. Het vertrek was echter een proces van acceptatie, afscheid nemen, bevestigd worden in dat het de juiste keuze was en het vinden van het juiste moment. En tja…dat duurde 4 jaar.

Dit is nog maar 1 van mijn processen, maar de kern van het verhaal is dat alles gaat zoals het gaat. Je kunt vanbinnen een keuze hebben gemaakt en er kan een weten zijn dat de richting die je op wilt de juiste is. En toch kan de weg ernaar toe lang duren, omwegen en obstakels bevatten en soms moet je simpelweg eerst nieuwe wegen verkennen. Dat kan je onzeker maken of doen twijfelen. Er is echter geen ultieme rechte weg. Ik probeer altijd mee te geven dat alles goed is. Er is geen goed of fout alleen de weg ernaartoe. En als we proberen die weg niet tot in detail uit te stippelen en te forceren maar vertrouwen te hebben in de eindbestemming, dan gaat het zoals het moet gaat.

En wat mij dan helpt relativeren, afstand te nemen van alle emoties en oordelen, zijn vier simpele woorden, je raadt het al: Het is een proces.

Comment Section

0 reacties op “Het is een proces….

Plaats een reactie


*